2015. 10. 10., szombat, 15:05

Megugrottak a kaposvári albiárak - 14 ezer a szoba, 50 ezer a lakás

Az őszi időszak beköszöntével a kaposvári albi piac is fellendülésnek indult. Idén azonban nem lesz könnyű dolga azoknak, akik költözni akarnak ugyanis kevés a kiadó lakás, ráadásul az árak is megugrottak. Még Budapesten egy másfél szobás lakásért 90 ezer forint havi bérleti díjat kérnek, Kaposváron ugyanez az összeg leginkább 40-60 ezer forint között mozog. A kínálat azonban itt sem nagy – mondják az ingatlanszakértők.

50ezer forintot (plusz rezsit) kérnek az Irányi Dániel utcában, egy új építésű 33 nm-es 1 szobás lakásért - áll az egyik kaposvári hirdetésben. Ehhez hasonló árakkal találkozhatnak azok a leendő bérlők, akik szeretnének minél hamarabb lakást találni a belvárosban.

Egy tipikus kaposvári hirdetés


Megugrottak az árak, nehéz olcsó albihoz jutni

- Iszonyú nehéz most jó lakást megfelelő áron találni, hiszen jelenleg óriási a túl kereslet a bérleti piacon. Nagyon sokan vannak, akik a lehető legolcsóbban szeretnének ingatlant bérelni. Az előző néhány évben valamivel könnyebb volt a helyzet, hiszen alacsonyabb mozgolódás történt, mint ahogy azt az elmúlt időszakban tapasztaljuk – tájékoztatott Türr Gábor kaposvári ingatlanreferens. Emellett az árak is megugrottak, ami főleg az utolsó fél évben észrevehető. Ez azzal is magyarázható, hogy a vidékről sokan mennek a városokba dolgozni és jellemzően inkább albérleteket vesznek ki, így például az egyetemistáknak, főiskolásoknak alig marad hely. Akkora a kereslet a kisebb ingatlanok iránt, hogy sokszor egymásra licitálnak a leendő bérlők.

 

A 30ezres kategória a legkeresettebb

-Augusztusban és szeptember elején főleg a diákok kutatnak a lakások után az év többi hónapjában pedig túlnyomóan a környező településekről érkező vendégmunkások illetve helyi fiatal párok szeretnének költözni. A legkeresettebb ingatlanok havidíja 30 ezer forint körül mozog. Nagyjából ez a legolcsóbb ár, amiért egy másfélszobás kis lakáshoz lehet jutni, de ezek a lakások találnak leghamarabb gazdára. Ennél kevesebbért maximum egy-egy szobát kaphatunk 14 ezer forintért. Persze ezekre jön a rezsi is – mondta Türr Gábor. Amikor sok a bérlő jelölt egy albérletre akkor könnyen előfordulhat az, hogy aki megteheti, az a kínált ár fölé ígér, és ebből kialakulhat egy licithelyzet.

 

Szoba kiadó 14ezerért - sokan keresik a hasonló hirdetéseket

Felmentek az ingatlan albérlet árak, jó 10-20-30 százalékos emelkedést lehetett tapasztalni. Magyarul, ami régen 30-35 ezer forint volt mára 45-50 ezret ér.

Ezt sajnos nem sokan engedhetik meg maguknak, mégis találnak rá bérlőt – árulta el Tóth József kaposvári ingatlanközvetítő.  A szakember úgy fogalmazott, idén már a ponthatárok meghirdetése előtt is nagyon nehéz volt kiadó lakást találni, ezután pedig különösen nehéz dolguk lesz a diákoknak. Persze nem csak a magas árak, hanem a küllem és a főbérlő személye sem utolsó szempont.

 

A főbérlők sem egyszerűek sok helyen…

-Tavaly albérletben voltam a Zárda utcában két csoporttársammal együtt. Az első hónapban még semmi gond nem volt, ám pár héttel később jött a főbérlő, hogy ne használjunk annyi vizet, áramot, mert magas lesz nagyon a rezsi. Hozzáteszem: ígyis jóval többet fizettünk, mint amennyit ért… Majd ezt követően szinte mindennap megjelent leellenőrizni a lakást.

Volt, hogy az volt a gondja miért hagyjuk elő a konyhaasztalon a kenyeret másik alkalommal pedig a parfümünk illatát nem bírta és a téli hidegben teljesen kiszellőztette a lakást.

5 hónap elteltével aztán otthagytuk, amiért majdnem feljelentett minket, merthogy ő hosszú távra gondolkodott – mesélte történetét Nagy Zsófia egyetemi hallgató.

Az albérletpiac egyébként nemcsak Kaposváron, de országosan is fellendülni látszik. Helyi ingatlanszakértők szerint azonban nem csak lakásokat, de családi házrészeket illetve vidéki ingatlanokat is egyre inkább keresnek. 

 

Van azért kereslet a pöpecebb kéglikre is

Találtunk több kiadó lakást is 80 ezer forint felett, ami mutatja, hogy ezekre is van fizetőképes kereslet.

125 négyzetméteres albi frekventált helyen90 négyzetméteres lakás az Irányi Dániel utcában

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: