2015. 09. 29., Kedd, 13:25

Ingyenes amerikai-angol nyelvoktatás Kaposváron, avagy kik ezek a nyakkendős srácok?

Nyilván Te is láttad már azokat a jól fésült, csinosan, fekete-fehérben és nyakkendőben szórólapozó fiatal srácokat, akik a város legkülönbözőbb részein feltűnő akcentussal és még feltűnőbb lelkesedéssel próbálják felhívni a figyelmedet egy szuper lehetőségre. Talán szó nélkül elmentél mellettük, talán meghallgattad őket és egy hanyag „No, thanks!” kíséretében faképnél hagytad őket…

Igen, tudom, sietsz, mert elkésel a csajokkal megbeszélt sütizésről, vagy a haverral mentek gyúrni és Te megint későn indulsz el a terem felé. Jó magyar szokás szerint rájuk sem nézel, pedig nagyot hibázol ezzel.

Mi, a 74nullanulla lelkes tesztelői, randit beszéltünk meg velük, meginvitáltuk őket egy kávéra, hogy többet megtudhassunk róluk és arról, amit csinálnak. A szórólapozáson kívül.

Már rögtön a találkozó elején problémába ütköztünk, ugyanis a két 19 éves, magát misszionáriusnak nevező, tök szimpatikus fiatal srác közölte, hogy nem isznak kávét. A problémát gyorsan megoldottuk egy igazi amerikai branddel és máris megtudtuk, hogy a mornonok is ismerik – és szeretik - a kólát. Már csak ezért is jó fejek, nem?

Beszélgetésünk elején kiderült, hogy a fiúk vérbeli amcsik, Californiából és Utah-ból repültek el egészen idáig, hogy a hátrányos helyzetűeknek és mindenkinek, akinek szüksége van rá, segítsenek. Teljesen átlag srácok, egyikük a zene szerelmese, szaxofonon játszik és építésznek tanult otthon, másikuk pedig azután kezdi majd felsőfokú zenei tanulmányait, miután a külföldi jótékonysági szolgálatát elvégezte.

A gimnázium befejeztével lehetőségük van arra, hogy a világot kicsit jobb irányba tereljék, ha máshogy nem is, legalább azzal, amihez Isten adta tehetségük van: az anyanyelvükkel. Egyházuk vezényli őket különböző országokba, amikről akár nem is hallottak még korábban. Még otthon tanulják 9 héten át a célország nyelvének alapjait, majd itt tartózkodásuk alatt szinte tökéletesre fejlesztik a kommunikációs készségeiket. Ugyan elmondásuk szerint nehéz a magyar, ez a szókincsükön, lendületességükön és a kedvükön egyáltalán nem látszott.

Minden héten csütörtökön este 18:00-tól ingyenes órákat tartanak, az érdeklődőket 3 csoportra osztják. Kezdő, haladó és profi szinten tanulhatsz tőlük, attól függően, hogy hogyan ítéled meg a saját tudásodat.

Nincs szintfelmérőjük, nem kell megfelelned semmilyen izzasztó követelménynek. Az sem számít, mennyi idős vagy, hiszen kisgyerekek, érettségire készülők, de nagymamák is megfordulnak náluk.

Általában 10-15 fő vesz részt egy órán, ahol nincs szükséged semmilyen tankönyvre, esetleg egy szótárfüzetre – a saját érdekedben, hogy a szókincsedet fejleszd. Kötetlen témákról folyik a beszélgetés, leggyakrabban hétköznapi dolgokról, amit úgy alakítotok, ahogyan ti akarjátok. Ez hasznos lehet például nyelvvizsgára való felkészüléskor, mert a család, gyermekkor, vagy éppen az utazás és a média témakörök szavait is begyakorolhatod.

Az órák után szívesen beszélgetnek veled a vallásukról és nézeteikről, de ez tőled függ. Nem erőltetnek rád semmit, nem akarnak tűzzel-vassal megtéríteni, nem kell félned tőlük. Ha legközelebb látod őket, nyugodtan állj meg, ha van egy kis időd beszélgess velük és hagyd, hogy segítsenek. Nekik jó, mert a küldetésüket végzik, neked jó, mert jobb jegyed lesz a suliban vagy megdicsér a főnök. Ilyen jó biznisz ingyen pedig még sosem volt!

Ha úgy döntenél, hogy meglátogatod őket, itt van a szokásos 10-es listánk, hogy ne legyél felkészületlen:

  1. Ha a kedvükben szeretnél járni, ne szólítsd őket mormonoknak. Hivatalosan ők Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát képviselik.
  2. Keresztények, tehát a Bibliát is ismerik és elfogadják, azonban vannak saját szentírásaik, például a Mormon könyve.
  3. Tanításaik egyik központi témája a család és annak szentsége. Hisznek abban, hogy a házasságot Isten rendelte el, és az csak férfi és nő között jöhet létre örök életre szólóan. A homoszexualitásra bűnként tekintenek.  Alapos indokkal engedélyezik a válást, de a gyermek(ek) érdekeit szem előtt tartva igyekeznek a családokat összetartani.
  4. Az abortusz kérdésével is elég elfogultak, csak akkor engedélyezik, ha az anya nemi erőszak áldozataként esett teherbe. Hiszik, hogy a nők legfontosabb feladata az utódok szülése, nevelése és tanítása.
  5. Az egész világon több mint 15 000 000 követője van az egyházuknak. Magyarországon is jelen vannak, több mint 5000 hívővel. Legtöbb egyházi tagjuk Utah államban számlálható.
  6. Ahhoz, hogy fenntartsák működésüket, új gyülekezeti házakat építhessenek és nyomtathassák azt a rengeteg röplapot, a tagjaik jövedelmének egy tized részét használják fel. Igen, ők ezt „Tized” néven önként beszolgáltatják… Ismerős, mi?
  7. Missziós szolgálatukat a fiúk 18 éves koruktól kezdik, a lányok 19-től. Saját és/vagy családjuk pénzéből finanszírozzák az tevékenységeiket, fizetést nem kapnak. A számukra kijelölt helyeken prédikálnak, tájékoztató füzeteket osztanak, közösségi szolgálatot végeznek és a rászorulókat segítik.
  8. TV-t nem néznek és facebook account-juk sincs, ugyanis nem használják az internetet. Heti egyszer írnak egy e-mailt a családjuknak, velük így tartják a kapcsolatot. Telefonjuk viszont van, nyugi, nincsenek teljesen elzárva a külvilágtól.
  9. Nem fogyasztanak alkoholt, drogokat és cigit sem tudsz tőlük kérni, ugyanis céljuk, hogy egészségesen éljenek és mindenféle függőséget okozó dolgot kerülnek.
  10. Odafigyelnek a rendszeres testmozgásra, sportolnak és közösségi sportnapokat is szoktak szervezni, ahol gyakran kosárlabdáznak, tollasoznak, váltóversenyeket tartanak.

És a +1, amit mindenki tudni akar: hivatalosan eltörölték egyházukban a többnejűséget, úgyhogy srácok, nem kell tovább irigykedni! Inkább vigyétek el ma este valahova a barátnőtöket, hogy érezze, hogy ő az egyetlen. Mert ő az egyetlen, ugye?!?!?!

Apropó, a South Park "Amit tudni akarsz a mormonokról" című epizódját láttátok már? Ha nem, de még többet akarsz tudni róluk, megteheted South Park-os köntösben: 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: