2015. 09. 28., Hétfő, 20:07

Brékó! Folyékony vizet találtak a Marson!

Nem kamu, van víz a Marson!

Vizet találtak a Marson, így lehet, hogy tényleg léteznek a Looney Tunes-ból jól ismert marslakócskák! Na jó, a mondat első fele valóban igaz, a második viszont elég valószínűtlen, szóval tisztázzuk: a NASA ma délután nagy bejelentést tett, hiszen legfrissebb kutatásaik szerint elképzelhető, hogy van víz a vörös bolygó felszínén!

Régóta kutatnak víz után

Az amerikai űrkutatási hivatal tudósai négy-öt évvel ezelőtt fedezték fel a folyékony víz nyomait, azonban nem kapkodták el a nagy bejelentést, és alaposabban utánanéztek ennek a korszakalkotó felfedezésnek. A NASA műholdképeinek tanulmányozásakor a Mars felszínén sötét csíkokat talált, amelyekről azt feltételezik, hogy folyékony sós víz okozta őket a lejtős részeken. A só megváltoztathatta a víz fagyás – és párolgási pontját olyannyira, hogy az folyékony maradhasson.

A jégről eddig is tudtak

A szakemberek évek óta tudják már, hogy a bolygó egyes részein jelen van a víz, csakhogy fagyott állapotban, kisebb pocsolyákban, ezért is nagy áttörés a mostani felfedezés, hiszen alapjaiban rengetheti meg a lehetséges marsi életformákkal kapcsolatos kutatásokat. Friss adat továbbá, hogy a levegő és a talaj nedvességtartalma is magasabb a vörös szomszédunkon, mint ahogy eddig gondolták.

A NASA dolgozói számára elég húzós volt ez a hétfő, hiszen nem elég a nagy bejelentés körüli hercehurca, ráadásként még útnak indítottak egy pilóta nélküli japán teherűrhajót is a Nemzetközi Űrállomásra. Azt hiszem nem sokan képesek közülünk felülmúlni ezt a hétfői teljesítményt…

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: