2015. 09. 26., Szombat, 21:22

Szuperhold vasárnap éjjel!

Ritka jelenség, hogy a szuperhold pont egybe esik egy teljes holdfogyatkozással, és ezt végig is követhetjük Magyarország területéről is.

Szuperholdnak nevezik (a csillagászokon kívül mindenki) azt, mikor a Hold a Föld körüli, ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebb eső szakaszán van, ez most hétvégén mindössze 356 876 kilométert jelent majd.

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.

A lényeg:

 a mai (holnapi) Hold a számítások szerint 14 százalékkal nagyobbnak, és egy nagyjából 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint úgy általában a teliholdak tűnni szoktak.

 

A félárnyékba belépés időpontja helyi időben 02:11-kor kezdődik - ez még csak kis fényességcsökkenéssel jár. A részleges fogyatkozás kezdete 03:07. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47. A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezd kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27. Akkor már erősen világosodik, és a Hold amúgy is lenyugszik.

Tehát ha látni akarjátok, hogyan néz ki a szuperhold, elég 04:47 kor kippattanni az ágyból.

Azoknak, akik szívesen végig néznék a fogyatkozást, de nincs lehetőségük kimenni az ég alá,vagy csak egyszerűen a jelenség korahajnali időpontja szegi a kedvüket, végig nézhetik az eseményt a számítógép előtt ülve is, hiszen derült idő esetén élőben lesz közvetítve. Itt: www.galileowebcast.hu

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: