2015. 09. 21., hétfő, 11:38

A sikeres önéletrajz 5 pontja egy kaposvári szakembertől

Egy állásra való jelentkezés első „mérföldköve” az önéletrajzunk összeállítása. Sokan azonban úgy gondolják elég, ha letöltenek a netről egy általános sablont, amit a megadott módon kitöltve tovább küldik a leendő munkáltatónak. Ez azonban nem teljesen jó döntés. Mondhatni rossz. Hogy miért? Azt cikkünkből megtudhatod!

Az önéletrajz a személyiségedet, a tudásodat és a tapasztalataidat tükrözi. Ennélfogva nem engedheted meg magadnak, hogy jó állásokat veszíts el csak azért, mert nem megfelelő módon készíted el a pályázatod. Az önéletrajz valójában egy önportré arról, milyen is vagy az életben. Persze nem arra kíváncsiak az adott vállalat vezetői, hogy hétvégén 11 órakor kelsz, majd utána bekapcsolod a tableted és lecsekkolod az esti buli party fotóit. A sikeresség titka, hogy benne rejlik tulajdonosa személyisége. Mivel egyetlen álláshirdetésre akár száznál is több ember jelentkezhet, ki kell tűnnie különlegességével a többi közül. Ennek az extrának pedig az első néhány sorban kell elhelyezkednie,

ha egy önéletrajz ugyanis az első fél oldalon nem ad semmi különlegeset, személyeset, akkor nagy valószínűséggel rögtön félre is teszik.

 

-Nagyon fontos, hogy az elbírálók lássák, mit tettél le eddig az asztalra. Ezért a végzettségen és az eddigi munkahelyeiden kívül egyfajta pluszként tüntesd fel a referenciáidat is, ha pedig külön kérés szerepel az álláshirdetésben erre vonatkozóan, mellékletként is csatolhatod a pályázathoz – válaszolt kérdésünkre Verebi Péter kaposvári networking szakértő. Érdemes tudni például azt is, ha ez nem követelménye a jelentkezés feltételeinek, akkor csak a legfontosabbakat említsd meg és vigyázz, hogy ne legyen túl hosszú az erre vonatkozó rész.

Sokkal informatívabb lesz az önéletrajz attól, ha az eddigi munkahelyeid mellett megjelölöd az ott betöltött pozíciót is. Ez máris többet elárul rólad, hiszen nemcsak a szakmai előmeneteled lesz tisztább az elbíráló számára, de azt is látja majd, hogy lelkiismeretesen kitöltötted az önéletrajzot és nem csupán két sóspálcika között dobtad össze.

-Az ilyen típusú jelentkezésből könnyebb következtetni, hogy milyenek az egyén képességei, és merrefelé ívelt a pályája az évek során. Volt olyan eset mikor egy kaposvári bankhoz kerestek ügyfélszolgálati munkatársat.

Összesen közel 40 önéletrajz érkezett, amelyből csupán kettő tért ki arra, hogy egyáltalán milyen munkát végzett egykori munkahelyein –

fejtette ki Verebi Péter, aki szerint a mai álláskeresők nagy része nincs tisztában még a formai követelményekkel sem.

 

A kaposvári szakember szerint egy jó önéletrajz alappillérei a következők:

  • A személyi adatokhoz a teljes nevedet írd! (Itt jelenjen meg a doktori fokozat, illetve minden családi viszonyra utaló előtag is.)
     
  • Ezután jöhet a születési hely, a születési év, a hónap és a nap, valamint az állandó lakcím. Telefonszámként csak olyat tüntess fel, amelyen tényleg elérhető vagy.
     
  • Az iskolák időrendben visszafelé sorold fel, tehát a legutoljára elvégzett vagy folyamatban lévő tanulmányok kerüljenek az első helyre. A középiskola legyen az utolsó, a leendő munkáltatót nem érdekli, milyen oviba jártál. A munkahelyek felsorolását szintén a legutolsóval kezdd. Itt is fontos meghatározni az eltöltött időszakot, év és hónap megjelölésével. Feltüntetendő a szervezet, vállalat neve, a betöltött munkakör és az utolsó egy-két munkakör részletes leírása is.
     
  • A nyelvismeretre vonatkozó résznél arra kíváncsiak, hogy milyen szinten ismered a tanult nyelvet, a személyiségjegyek és az érdeklődési kör blokknál pedig arra van lehetőséged, hogy személyesebbé tedd az önéletrajzot. De legyél óvatos! Csak olyan tulajdonságokat, személyiségjegyeket és érdeklődési köröket sorolj fel, amelyek valóban jellemzőek rád.
     
  • A célok, célkitűzések között egy-két bővített mondatban leírhatod azokat az elvárásokat, amelyeket mind saját magaddal, mind a jövendőbeli munkahelyeddel szemben támasztasz.

 

Így néz ki egy jó önéletrajz:

 

A legfrissebb statisztikák szerint az iskolát sikeresen abszolválók 20 százaléka tud csak közvetlenül diploma után elhelyezkedni szakmájában. 6-8 százalékuk külföldön próbál szerencsét, míg 70 százalékuk szakmán kívül helyezkedik el. Ennek a legnagyobb oka pedig a felkészületlenség, amit egy kis odafigyeléssel, könnyű szerrel ki lehet védeni.

 

Olvastátok már a legjobban fizető kaposvári szakmákról szóló cikkünket?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: