2015. 09. 18., péntek, 09:37

Mi legyek ha… A Top 5 legjobban fizető szakma Kaposváron 2015-ben!

Fiatalkorban még mindenki arról ábrándozik, hogy mire magával ragadja a „jó munkásember” életérzés, addigra lesz legalább egy olyan papír a kezében, amellyel könnyedén megpályázhatja álmai állását. Természetesen joggal merül fel a kérdés: mi számít ma álom melónak?

Azt, hogy leginkább mire van a mai világban kereslet, illetve hol lehet nagyobb eséllyel normális pénzt keresni legtisztábban talán az álláshirdetések mutatják meg. (Főként, ha nincsenek szuper kapcsolataink). Lássuk, mit is kéne tanulnunk, ha a többi szempontot ezúttal nem vesszük figyelembe, és ha rettentően bízunk abban, hogy legalább jó pár évig nem változik jelentősen a toplista. Átnéztük a legnagyobb magyar álláskereső portálok állásajánlatait, összeadtunk, kivontunk, osztottunk és szoroztunk, így jött ki a jelenleg top 5 legkeresettebb és legjobban fizető állás Magyarországon és ezen belül Kaposváron.

 

1. Mérnök

 

 

A legtöbb ember által biztosan a dobogó legfelső fokára várt informatikusnál csak egyvalaki királyabb ma Magyarországon, aki nem más, mint a mérnök. Itt persze elsősorban a gépész- és villamosmérnökökre gondolunk, akikből nem tud annyit termelni a magyar felsőoktatás, amennyire ne lenne igény. Azért a többi mérnöki diplomásnak sincs miért szomorkodnia: egy ilyen szakmával nehéz hosszú ideig munka nélkül maradni. Kaposváron például egy ilyen pozícióért legkevesebb bruttó 360.000. forintot perkálnak.

 

2. IT és telekommunikáció

 

 

Informatikus pályát választani mindig is jövedelmező dolognak számított. Egy IT-mérnök diplomával garantáltan kinyílik az ember előtt a világ! Programozókra és helpdesk dolgozókra akkora igény van, hogy ha az összes munkanélküli személyt erre a területre átvezényelnék, akkor is maradna még betöltetlen pozíció. Persze ezt csak viccből írtuk. Ám a kockáknak tartott munkavállalók várható jövedelme cseppet sem mókás. Inkább álomszerű, hiszen a kezdő 160.000 –tól határ a csillagos ég!

 

3. Szakmunka

 

 

Egy jó szakemberre mindig szükség van! Mikor például egy karrier tanácsadónak a „diploma nélkül is jól lehet keresni!" állítás hagyja el a száját, jellemzően a szakmunkásokra gondol. Közülük leginkább a villanyszerelők, gépkezelők, esztergályosok, műszerészek és autószerelők presztízse nagy, mivel - az álláshirdetések száma szerint - rájuk van a legnagyobb szükség. Kaposváron példának okáért az ács, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, kertész, mezőgazdasági gépész, női szabó, szakács, szerszámkészítő, villanyszerelő áll a legtöbbet keresett álláslehetőségek sorában. A fizetség nagysága itt már azért jóval árnyaltabb. Átlagban bruttó 230.000 forinttól indulnak felfelé.

 

4. Bank/biztosítás/menedzsment/tőzsde

 

 

Otthoni perselyünkbe honnan lehet jobban lapátolni a pénzt, mint a bankszektorból. Az alacsonyabb pozíciók megcélozhatók akár diploma nélkül is, de feljebb jellemzően közgazdászoknak áll a világ kockázatelemzőtől a hiteltanácsadóig. Ha azt akarjuk, hogy a mindenki utáljon minket a sok pénzünk miatt, válasszuk ezt a területet. A képet kicsit színezi, hogy a szakmában rengeteg biztosítási ügyintézőt keresnek, ami sokszor ügynökösködést takar. A jellemző jövedelem középiskolai végzettséggel vidéken 166.000 forint, míg felsőfokúval 240.000 forint. Persze ezt is feltornászhatjuk főleg, ha az alap mellett jutalékokat is kapunk.

 

5. Ügyfélszolgálat

 

 

Az egyik legdivatosabb és legmodernebb szakmák egyike az ügyfélszolgálatos munkakör. A mai nyelven csak call center operátoroknak keresztelt munkavállalók egy-két hét után biztosan a hátuk közepére sem fogják kívánni a telefonjukat. Diploma jellemzően nem szükségeltetik a területhez, de nyelvtudás annál inkább, mivel a nyugati multicégek a telefonos ügyfélszolgálataikat és helpdeskjeiket előszeretettel költöztetik olyan, keletebbre lévő országokba, ahol olcsó a munkaerő. Például hozzánk. Egy átlag call centeres bruttó 230.000 forintot is zsebre vághat. Csak bírja a monotonitást.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: