2015. 09. 17., csütörtök, 11:22

Hey Siri! Itt az új iOS 9!

Tegnap este megjelent az Apple legújabb operációs rendszere az iOS 9-es!

 

Szokás szerint bedőlt a rendszer

A naprakész alma tulajdonosok a tegnap esti órákban már tűkön ülve várták, hogy hozzájuthassanak a legfrissebb operációs rendszerhez, az iOS kilencedik főverziójához, aztán amikor magyar idő szerint 7-et ütött az óra, megjelent a letöltés gomb, és egyszerre több millióan ugrottak rá az újdonságra. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, be is dőlt az egész a francba, a szerverek túlterhelődtek, és az 1Gb-os frissítést vagy órákig töltötték a felhasználók, vagy alapból el sem tudták indítani a letöltést…

 

Minden 8-as frissítésű készülékre kompatibilis

A hírek szerint az iOS 9-es minden olyan készülékre kompatibilis, amely futtatja a legutóbbi 8-as frissítést, tehát elérhetővé vált az iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPod touch 5th gen, iPad 2, iPad Retina, iPad Air, Ipad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 készülékekre. Engem személy szerint megfogott a leírás, melyet előzetesen az új rendszerről mondtak, így elhatároztam, hogy iPhone 5s telefonomra én is feltelepítem, természetesen csak miután a legtöbb fan már felnyomta a készülékére és végre használhatóvá válnak a szerverek. Ez ma reggel el is érkezett, bőszen böktem is rá a Letöltés fülre, mire a készülék meg is kezdte az új rendszer letöltését.

 

 

Az 1 Gb-os frissítés letöltése nekem még így is kicsit lassúnak tűnt, de mivel közben a telefont még lehetett használni, hiszen háttérben töltötte a frissítést, nem nagyon zavart az idő. Miután nagyjából negyed óra múlva büszkén jelentette a telefon, hogy minden oké, lehet telepíteni, nekifeküdtem a procedúrának. Már ha egyáltalán lehet ezt annak nevezni, hiszen egyedül a jelkódomat és a beleegyezésemet kérte el a telepítés előtt aztán már elő is jött a jól ismert almás logó, és a telepítő csík. Míg a kicsike dolgozott én átböngésztem még egyszer, mit is várhatok az új rendszertől:

Az első pár sorból megtudhatjuk a szokásos információkat, az új rendszer gyorsabb, okosabb, szebb lesz ráadásul takarékosabb is! Az előzetes ionformációk szerint az iOS 9-el készülékünk lassabban merül (hurrá!), sőt a 20%-os töltöttségi szintet elérve felajánlja, hogy átáll takarékos üzemmódra, amellyel még egy órácskát nyerhetünk vele kettesben.

 

Formás font, új multitasking, turbózott Siri

 

 

Legszembetűnőbb változásként az új betűtípust emlegetik, amely valóban elég formás lett, sőt gépelésnél az eddigiektől eltérően  végre már megkülönbözteti a nagy és kisbetűket is. Megváltozott a multitasking nézet is, mely során váltogathatunk az épp futó programjaink között. Az új nézet valamivel többet mutat a háttérben futó alkalmazásokból, amelyek között így könnyebb a navigálás is. Sirit is jócskán felturbózták, bár annyira még mindig nem okos, hogy tudjon magyarul L

 

Csak a szokásos szarakodás

Nagyjából 20 percbe telt, míg a telefonom felhúzta magára új ruhácskáját, és egy Hello-val már köszöntött is. Jöttek a szokásos körök, jelkód, pin kód aztán az Apple ID. Na itt beletört a bicskám. Első blikkre máris hibát írt ki, nem lehet kapcsolódni a szerverhez, másodikra ugyanez, harmadikra szintén. Negyedikre már egy új hibaüzenet érkezett miszerint elírtam a jelszavam. Amilyen pipa voltam ezen már nem csodálkoztam, ráadásul legalább megtudtam, hogy a jelszavammal ezek szerint nincs gond. No mindegy gondoltam, később bejelentkezek majd, mi baj lehet, rámentem hát a később feliratra, melynek hatására végre használhatom majd a telefonomat, gondoltam naivan. A feliratra bökve azonban minden egyes alkalommal ugyan az a hibaüzenet érkezett a képernyőre, miszerint nem lehet bejelentkezni az Apple ID-el, próbálkozzak újra. Kérdem én, akkor minek a „Később bejelentkezem” felirat?

 

A kitartást siker koronázta

Néhány káromkodás, és próbálkozás után a netre kalauzoltam magam, hátha találok valami fórumon egy egyszerű megoldást. Valóban sokan találkoztak az elmúlt órákban hasonló problémákkal, azonban mindenhol ugyan azt a megfejtést adták: próbálkozz tovább. Jól van hát, bepötyögtem a még véletlenül se rövid és egyszerű jelszavamat további tizenkilenc alkalommal mire végre pezsgőbontás közepette beengedett és használhatóvá vált telefonom. Boldogan vetettem hát magam bele az új rendszer rejtelmeibe, és az előzetes kisebb akadások után, mire rendesen magához tért az új iOS 9-es, hiba nélkül üzemelt, némiképp gyorsabban, gördülékenyebben és szebben, mint az elődje, ráadásul végre valahára megoldották a problémát, miszerint a hívások fogadása után 1-2 másodpercnek mindig el kellett telnie mire meghallottam a vonal másik végén a hívó fél hangját ( már nem kell háromszor hallózni!)

 

A hatossal nem volt gond

Ha már az iPhone 5s-el beszívtam, gondoltam megnézem, mi a helyzet a telepítés során a nagytesóval, és kézbe vettem munkatársam iPhone 6-os készülékét. Előzetesen gondoltam jót teszek vele, hiszen mégiscsak a legújabb operációs rendszer lehet fenn a készülékén, de mikor felajánlottam neki segítségem ő csak annyit kérdezett vissza: Mi az az iOs? Inkább bele sem kezdtem a magyarázkodásba csak elvettem a telefont amin meglepetésemre még mindig a 8.1.3 futott. Na mindegy, feldobtam rá gyorsan a 8.2-őt majd nekiláttam a 9-es verziónak is.

A letöltés hasonlóan az 5s-éhez nagyjából 15 percbe telt, a telepítés szintén, így a két telefon frissítési ideje teljesen megegyező. Aztán elérkeztem a kritikus ponthoz, így mosollyal az arcomon nyomtam munkatársam kezébe telefonját, hogy pötyögje be jelkódját, pin kódját, majd adja meg Apple ID jelszavát. Jelkód pipa, pin pipa, ID pipa. Hogy micsoda? – ráztam fejem értetlenül. Elsőre minden? Simán? Na ne már. A két telepítés között 30 perc telt el, így lehet csak akkor volt probléma az almás cég szervereinél, amikor a sajátomat telepítettem, de akár az is lehet, hogy az 5s-nél jelentkezik csupán ez a probléma, és a 6-ossal már nincs gond a telepítés során.

Ki telepítette már közületek az iOS 9-et? Mi az első benyomásotok róla? Ütköztetek hasonló akadályokba a telepítés során? Írjátok meg nekünk!

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: