2015. 09. 16., szerda, 10:29

Egészségesebbé váltak az iskola menzák Kaposváron is. Nem mindenki örül ennek..

Szeptember első napjától az óvodai és iskolai menzákon az egészségmegőrzés jegyében készítik az ételeket, ugyanis a közétkeztetési rendelet hároméves átmeneti időszak után most lép életbe. A cél, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak, valamint megelőzzék a táplálkozásból adódó népbetegségeket. Az ellátáshoz szükséges feltételeket azonban sok helyen még nem tudják garantálni.

 

Zöldségleves, krumpli és spenót volt a mai ebéd az egyik kaposvári általános iskolában. A gyerekek kedvence a második volt, sokan egyáltalán nem kértek levest, aki mégis, az meghagyta a tányérjában.

A diákok többsége ugyanis hiányolja a sós ízeket.

 

 

Kevesebb só és cukor, ohne szénsavas üccsi

-Az egészség megőrzés jegyében készítjük az ételeket. Ahol csak tudjuk, hanyagoljuk a só és a cukor alkalmazását, amiben pedig nélkülözhetetlen az ízvilág miatt, abban is csak mértékkel használjuk őket – állítja Kiss Angéla kaposvári iskolai szakács. Elmondása szerint az alapanyagok ugyanazok, ám az édesítőszer vagy természetes anyagok húzósabb árban vannak.

A szeptember elsejétől hatályos közétkeztetési rendelet szerint csak minimális cukor hozzáadásával fogyaszthatják az étkezdei élelmiszereket a gyerekek, szénsavas üdítőt pedig egyáltalán nem kapnak a menzán. Kevesebb lesz a magas zsírtartalmú hús is a közétkeztetésben, ugyanakkor többször ehetnek teljes kiőrlésű pékárut és friss zöldséget, gyümölcsöt a fiatalok.

-Könnyen nyomon tudjuk követni az ételek megengedett kalóriamennyiségét, hiszen a konyhában fel van a falra helyezve egy táblázat, amelyben pontos értékeket láthatunk. Ezen felül sok helyen hallottam olyanról, hogy különböző számítógépes programokkal segítik a szakácsok munkáját – árulta el Kiss Angéla.

A szabályozás fő célja, hogy a közétkeztetésben részt vevők egészségesen táplálkozzanak, a kevesebb só, cukor és zsír pedig hozzájárulhat a népegészségügyi szempontból jelentős betegségek, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás és a magas vérnyomás visszaszorításához. Ez azonban természetesen azzal is jár, hogy hozzá kell szokniuk a menzákon étkezőknek a kevésbé fűszeres ételekhez, a gyerekek pedig sok kedvencüknek mondhatnak búcsút.

 

Több gyümölcs kerül a tálcákra

 

Nem ezekhez az ízekhez vannak szokva

-A legtöbb gyermek, otthon hozzá van szokva a fűszeres ételekhez. Így nagyon sokan húzzák majd a szájukat, mikor megtudják, hogy például nutella egyáltalán nem kerül az asztalokra. Ellenben a teljes kiőrlésű áruk a zöldség, gyümölcs, frissáru folyamatosan terítékre kerül – mondta a kaposvári szakácsnő, aki már előre gondoskodott az „átszoktatásról” hiszen tavasz óta egyre több egészséges finomságot csempészett a gyermekek tányérjára. A jogszabály azt is rögzíti, hogy állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell, illetve hogy az étkezésekkor a menzán a cukros üdítők helyett csak ivóvizet vagy ásványvizet fogyaszthatnak a gyerekek.

-Otthon mindig rostos üdítőt vagy kólát iszok – újságolta Kelemen Anita, aki 7 évesen már a szénsavas üdítők hatásaival is tisztában van.

– Azt mondta a tanító néni, hogyha sok szénsavas üdítőt iszok, akkor cukros lehetek vagy megnőhet a hasam.

A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Ezt eltalálni csak idővel lehet, éppen ezért célszerű, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való, akkor a szülők előre csomagoljanak otthonról hozott elemózsiát. De természetesen az is legyen vitaminokban gazdag.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: