2015. 09. 15., Kedd, 08:12

Tiszta víz kerül a pohárba Somogygesztiben

Somogygesztiben ötszáz lakos életminősége javul annak az Európai Unió és a magyar állam támogatásával megvalósított, nettó csaknem 117 millió forintos ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően, amely a sikeres próbaüzem után ezekben a napokban zárul - tájékoztatta a somogyi település önkormányzata az MTI-t.

Túl sok ammóniumot és vasat tartalmazott a víz

A fejlesztésről kiadott közlemény szerint a beruházást az indokolta, hogy a meglévő technológia - vízkezelés hiányában - nem volt alkalmas arra, hogy megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltasson az otthonokba: a helyi vízmű kútjából nyert víz és a szolgáltatott ivóvíz is a megengedett mértéknél több ammóniumot és vasat tartalmazott. 
    

105 millió az Uniótol

Somogygeszti önkormányzata mint a települési vízmű tulajdonosa több mint 105 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól és a magyar államtól, míg a tízszázalékos önrészt a Belügyminisztérium pályázatán kapott forrás biztosította, így a lakosságnak nem jelentett anyagi terhet a fejlesztés.
    A 2014 májusában elkezdett beruházás során bővítették a vízmű területét, új kutat fúrtak, kezelőépület, tisztavíz-medence és vasiszap-ülepítő medence épült. Emellett több mint három kilométer hosszan megtisztították a vízvezeték-hálózatot, csaknem ezer méteren kicserélték a korábbi vezetékeket, továbbá átépítették a hálózati csomópontokat. 
    A vízműtelepen korszerűsítették a villamoshálózatot és kiépítették a rendszer működéséhez szükséges új irányítástechnikát. A komplex víztisztítási technológiának része az ammóniummentesítés, a vastalanítás és a fertőtlenítés. A megújult vízműben egy hónapos próbaüzemmel ellenőrizték az új rendszert.
    

Most már határérték szerinti az ivóvíz minősége

A 2015 augusztus végén megkezdett hivatalos műszaki átadás-átvételi eljárásban a hatóságok megfelelőnek tartották a vízmű működését, amelynek üzemeltetője a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. A társaság a fejlesztés eredményeként az európai uniós határértékek szerinti ammónium- és vastartalmú ivóvizet szolgáltat a somogygeszti otthonokba.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: