2015. 09. 15., kedd, 13:25

Kaposvári pénzváltó: "Mocskos menekültek! Mi van ha megfogom a pénzüket és elkapok valamit tőlük?"

Tegnap délután nem váltottak eurót három, a Kaposvári Egyetemen tanuló külföldi fiatalnak az egyik kaposvári hipermarket valutaváltójában. Richard és Sem Namíbiából, Devesh pedig Indiából érkezett városunkba, hogy a Kaposvári Egyetemen folytassák tanulmányaikat. A srácoknál nem volt elég magyar valuta, ezért döntöttek úgy, hogy váltanak némi eurót az egyik valutaváltónál, ahol nem várt nehézségekbe ütköztek.

A KE kapcsolattartójának sem volt hajlandó váltani

Mivel a fiúk nem értenek tökéletesen magyarul, ezért csak annyit fogtak fel az eladó tiltakozásából, hogy nem tud nekik segíteni, ezért ők, az egyetem egyik kapcsolattartójához fordultak segítségért, aki épp a helyszínen tartózkodott.
A nő elmondása szerint, mikor megérkezett a helyszínre nem értette mi a probléma, azt hitte a srácok csak nem tudták magukat megértetni az eladóval így a valutáshoz ment és megkérdezte tud e váltani neki eurót forintra. Az eladó készséges volt vele mindaddig, amíg meg nem tudta, hogy a hölgy a három fiúnak akar pénzt váltani. Ekkor heves tiltakozásba kezdett:

„Mocskos menekültek! Mi van ha megfogom a pénzüket és elkapok valamit tőlük?!”

A nő próbálta felvilágosítani az eladót, hogy a fiúk a helyi egyetem hallgatói, nem menekültek és szükségük lenne a valutára. Az eladót mindez nem hatotta meg és rasszista megjegyzések közepette kijelentette, hogy ő nem hajlandó pénzt váltani nekik.

 

Kénytelenek voltak egy másik pénzváltóhoz fordulni

A kapcsolattartó inkább visszavonulót fújt és úgy döntött, nem osztja meg a három fiúval milyen obszcén szavakkal dobálózik az eladó és miért nem tudnak itt valutát váltani, inkább egy másik valutaváltóhoz küldte őket az Ady Endre utcába, ahol készségesen felváltották a fiúk euróját.

Jelenleg a Kaposvári Egyetemen több mint 70 külföldi hallgató tanul, akik szerte a világból érkeztek, vannak köztük kínaiak, indiaiak, vietnámiak, etiópiak és kazahok is, akik mind diplomával rendelkező hallgatók és tudásuk gyarapításáért, további diplomák megszerzésének érdekében érkeztek városunkba.

 

Sem

Mindhárom külföldi diák ösztöndíjjal tanul nálunk

A történet főszereplői közül Sem és Devesh a Stipendium Hungarikum Állami Kiválósági Ösztöndíjjal nyertek felvételt a Kaposvári Egyetemre, Sem a Gazdaságtudományi Karon hallgat Regionális gazdálkodást, míg Devesh a Doktori Iskolában Regionális és Környezeti Közgazdaságtant tanul. Richard FAO ösztöndíjjal (az ENSZ ösztöndíja) került a Kaposvári Egyetemre, ahol az Agrár- és Környezettudományi karon tanul takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöknek.

 

Richard

Felkerestük telefonon a pénzváltót, hogy megkérdezzük őt is a történtekről, de nem járult hozzá a beszélgetés közléséhez.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: