2015. 09. 10., csütörtök, 20:13

A 10 legbizarrabb sport a nagyvilágból

Lábujjbirkózás, jéghokizás a befagyott tó alatt, vagy esetleg művészi kerékpározás? Ezeket, és még sokkal bizarrabb sportokat is játszanak szerte a világon — nem csak egy-két ember szórakozásból, hanem hivatalos bajnokságok keretei között is.

 

1. Lábujjbírkózás

 

 

Akár hiszitek, akár nem: a lábujjbirkózás egy létező sport, sőt, még világbajnokságot is szoktak rendezni belőle.
A vicces sport az Egyesült Királyságból ered. Az egész a Royal Oak Inn-ben kezdődött, egy fogadóban a Peak Disctric Nemzeti Parkban. 1976-ban egy gyalogos csoport úgy döntött a fogadóban, itt az ideje hogy végre létrehozzanak egy olyan sportot, amiben talán még a britek is igazán jók lehetnek – így született meg a lábujjbirkózás.

 

2.  Fej pingpong

 

 

A fejtenisz, a foci és az asztali tenisz kombinációja egy sport, melyet Németországban játszanak. Két ember egymással szemben áll az asztalnál, és labdát ütögetnek egymás között. Az asztal használata nagyon hasonlít a pingpongéhoz, de a hasonlóságok itt véget is érnek. A játékosok ugyanis itt egy gumilabdát ütögetnek egymás között. A fejükkel.

 

 

3. Vízalatti jégkorong

 

 

A vízalatti jéghoki Ausztriából származik, és fokozatosan egyre népszerűbbé válik a szabad búvárok és az extrémsport-kedvelők körében. Nem szabad összetéveszteni azonban a vízalatti hokival, amit bent, medencékben játszanak. A vízalatti jégkorongot egy 6 méter széles és 8 méter mély hosszú jégpályán, jeges felület vagy befagyott tó alatt gyakorolják.
Aki ezt a sportot szeretné űzni, kiváló lélegzet-visszatartó képességgel kell rendelkezni, mivel semmilyen légzőkészületéket nem használhatnak. A játékosoknak ezért 30 másodpercenként a felszínre kell úszniuk, hogy friss levegőt vehessenek.

 

4. Motoros szörf

 

 

A motoros szörf az ausztráliai Robbie Maddison ötlete volt. A sportoló korábban kaszkadőrként dolgozottt a Skyfall című film üldözéses jeleneténél, ahol egy átalakított motorral ugrott a hullámokra.

 

 

5. Kenupóló

 

 

A kenu (vagy kajak) póló egy könyörtelenebb ága a kenuzásnak. A sport ötvözi a kenuzást a labdakezelési készségekkel, izgalmas csapatjátékot igényel, ahol a taktika és a pozíciós játék legalább annyira fontos, mint a gyorsaság és az állóképesség. Ehhez a sporthoz különleges kenukat fejlesztettek ki, melyek gyorsabbak és könnyebbek, így egyszerűbb velük mozogni. A kenupólót világszerte több országban játsszák, nem csak szórakozásként, de komoly versenyként is: két évente rendeznek világbajnokságot.

 

 

6. Művészi kerékpározás

 

 

A művészi kerékpározást az 1950-es években találták fel, Németországban pedig még ma is nagyon népszerű. Ez a sport leginkább a jégkorcsolyával és a művészi tornával hasonlítható össze – azzal a különbséggel, hogy az előadók kerékpárokon ülnek az egész előadás alatt. Az első hivatalos világbajnokságot 1956-ban tartották.

 

 

7. Fowling

 

 

Egy Detroit-i férfi állt elő azzal az ötlettel, hogy létrehoz egy sportot, amit remélhetőleg élvezni fognak az emberek. Chris Hutt-nak még saját helyisége is van: egy 34000 négyzetméretes ipartelepet alakított át, hogy kényelmesen lehessen játszani az amerikai futball és bowling keverékét. A játékban két játékos áll egymással szemben, nagyjából 15 méterre egymástól. A lényeg, hogy üsd le az ellenfél bábuit, mielőtt ő üti le a tieidet. A játék nem bonyolult, viszont nem is egyszerű.

 

8. Ejtő-hómobil

 

 

Unatkozol? Kapcsold az ejtőernyődet a hómobilodra, és vezess le egy hegyoldalról! Kaszkadőrök találták fel az új sportot, melyről kétségtelen, hogy nagyon népszerű lesz.

 

 

9. Szamár-kosárlabda

 

 

A játékot két négyfős csapat alkotja, akik próbálnak beletalálni a karikába, miközben szamarakon ülnek. Az állatok azonban néha lefekszenek, mert nem bírják a játékosok súlyát.
Ezt a szokatlan sportot leginkább iskolák tornatermében játsszák az ott dolgozó alkalmazottak és helyi hírességek. A PETA elítélte a szamarakkal való játékot, mert szerintük állatkínzás, egy meccs előtti közleményben azonban elmondták, hogy az állatokat emberségesen kezelik.

 

10. Ló-deszkázás

 

 

Az adrenalin függőknek itt egy új lehetőség, hogyan kapják meg az adagjukat. A ló-deszkázásnál a deszkás egy lóhoz van kötve, mellyel a több mint 55 kilométer per órás sebességet érhet el.
A sportot 2008 találta fel Daniel Fowler-Prime. Hozzákötött egy kötelet a lovához és a deszkájához, ezt pedig nagyon kellemes élménynek találta. Ezt csinálta a farmon, nevetett a barátaival, de rájött, hogy ebből akár sport is lehetne. 2011-ben megtartották az első bajnokságot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: