2015. 09. 02., Szerda, 14:25

Egy ország, ahol napi két doboz cigit szívnak még a 4 évesek is

A kanadai Michelle Siu Indonéziába utazva egy olyan jelenséggel szembesült, ami talán teljesen egyedülálló a világon. Mivel itt a dohányzás mind kulturálisan mind gazdaságilag és a politikailag is mélyen gyökerezik, a gyerekeket szinte semmi nem állítja meg, hogy annyi cigarettát vegyenek, amennyit akarnak. Elvileg létezik tiltó törvény dohánytermék gyermekeknek való értékesítésére vonatkozóan, de a képek alapján ezt elég gyakran megszegik.

Elképesztő számok

Az indonéziai férfiak 67%-a dohányzik, és egyre fiatalabban kezdik el. 1995-ben a 10-től 14 éves korú gyerekek közül 71.000 dohányzott, míg 2010-re ez a szám a hatszorosára, 426.000-re nőtt! Indonézia az ötödik legnagyobb dohány-felvevőpiac a világon, ahol kb. 250 forint egy doboz cigaretta. Siu olyan gyerekkel is találkozott, aki 4, azaz négy évesen két doboz cigit szívott el naponta.

Alább láthatjátok azokat a rendkívül erős fotókat, ahol az indonéz kisgyerekeket elég menőnek érezték a kamera előtti cigarettás pózolást.

Na és emlékeztek még az indonéz kisfiúra Ardi Rizal-ra?

Ő volt az a 4 éves pufók kisfiú, aki napi negyven cigarettát szívott el. Tizennyolc hónapos volt, amikor rászokott, kétéves korára pedig már napi két dobozra volt szüksége. Pelenkával a fenekén és cigarettával a szájában lett a YouTube bizarr és egészen valószerűtlen sztárja, a szülei házához turisták zarándokoltak el, hogy a saját szemükkel lássák a dohányzó kisbabát. Ardi Rizal édesanyja azt mondta, nem akarta, hogy a gyereke rászokjon a cigarettára, de egy idő után annyira hisztis lett, ha nem gyújthatott rá, hogy nehéz volt elviselni, így inkább hagyták, hogy cigarettázzon..

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: