Költözz el, boldogíts már mást! kaposvári albérletkörkép

2015. 08. 08., Szombat, 08:47

Költözz el, boldogíts már mást! kaposvári albérletkörkép

Közeleg a szeptember, a várost hamarosan elárasztják a diákok, hallgatók. Mivel az egyetem kollégiumai – csakúgy, mint a legtöbb egyetemvárosban – minden évben teljes kapacitásukat kihasználva üzemelnek, több egyetemista is albérletbe kényszerül. Első blikkre nagyon jó bulinak tűnhet fiatalon, viszonylag kevés felelősséggel egyedül, vagy haverokkal közös lakásba költözni, de én előre szóltam: ez ennél keményebb dió!

Egyetemistaként szerencsés esetben felvesznek a kollégiumba. Ennek anyagi vonzatai viszonyítási alapul szolgálhatnak, ha esetleg albérletre kerülne sor. Államilag finanszírozott hallgatóként a kollégiumi díjak kedvezőbbek, míg költségtérítésesként lényegesen komolyabb beruházást jelentenek. Az egyetemi kollégiumok térítését tekintve 9 320 Ft-ról indulunk, és egészen 27 150 Ft-ig húzhatjuk a fizetnivalót, függően attól, hogy melyik kollégiumban lakunk, illetve hogy milyen finanszírozási formája van az aktuális képzésünknek.  Minden esetben plusz 1500 forinttal tartozunk az intézménynek, többletszolgáltatásért (kábeltévé, internet, konditerem, szauna stb.) cserébe. Ezekben a kollégiumokban a tanuláshoz, szabadidős tevékenységekhez és a közösségi élethez is megtalálunk mindent, amire szükség lehet.

Albérletek:

Ízlésünk és – nem utolsó sorban – pénztárcánk korlátai között számos albérlet kínálkozik Kaposváron. Találni olyat, amihez garázs jár, tágas és minden kényelmet kielégítően felszerelt. Egyetemistaként nagy valószínűséggel csak aludni jársz majd haza, vagy aludni sem, csekélyebb igények esetén pedig azonnal változik a leányzó fekvése. A kényelemnek ára van, a hirdetések között találunk a csillagászati összegű, ötjegyűtől a bruttó harmincezer jó magyar forint havidíjú kvártélyokig mindent. Némely esetben a havi díj tartalmazza a rezsit is, ami nem elhanyagolható szempont. Figyelembe kell vennünk azonban azt is, hogy az egyetem három kara a város határán található, az albérletek túlnyomó többsége pedig a belvárosban, ezért a tömegközlekedés vagy a mindennapos kocsikázás plusz költséget jelenthet.

Nézzünk egy high-end kéglit.

Havi száz darab mátyásért (plusz rezsi, plusz közös költség) máris lakoltathatunk kutyát, macskát, asszonyt, WD40-et és még autót is ebbe a teljesen felszerelt lakásba.

Ha az autó otthon marad, akkor a bérleti díj nyolcvanezerre csücsül. Megvan az ára, de a kényelem és a komplikációmentesség biztosított.

Aki távolabb húzódna a belvárostól, megtalálja téglaépítésű lakását egy családi ház felső szintjén a külvárosban. A pénzünkért itt is megkapjuk az összkomfortot, másfél szobát, konyhát, fürdőt és vidéki hangulatot árasztó kertet egy szimpatikus kerti tóval. Kéthavi kauciót természetesen le kell pergetni mielőtt megjelölnénk a területünket, azután pedig havi negyven guriga plusz rezsiért máris otthon érezhetjük magunkat, hosszabb távon is.

A fentebb említett hirdetések leginkább hosszabb távra értendőek, ha csak rövidebb időre szállnál meg, nem biztos, hogy sikeres lesz a befektetés. Ami fiatal szemmel plusz pont lehet, az pedig az, hogy egyes kiadó lakásokat kifejezetten diákoknak hirdetik. Arányaiban az ár és a kínálat is alábbmarad az eddig olvasottaktól,

de egy minden hájjal megkent egyetemista beéri egy puritánabb priccsel is, ha legalább nem megy rá az összes gatyája.

Ebben a kategóriában találunk például egy kétszobás lakást, amely akár 5 fő részére is kivehető. Az összkomfort retro hangulatban zajlik, csak a diszkógömbödet ne felejtsd otthon! Az ár fejenként tizenkétezer forint. A rezsit ez nem tartalmazza, ami a hirdetés szerint megközelítőleg öt- nyolcezer forint körül célozható.

Ha diáklányok vagyunk és még ketten is vagyunk, akkor azonnal mondom az etalont. A belvárosban, mindenhez közel kiadó egy lakás, mindennel felszerelve. Jakuzzit és fluxuskondenzátort ne keressünk, de mosógépből, porszívóból nem lesz hiány, a környezet tökéletesen élhető. Ami sokak számára a legfontosabb az nem más, mint az ár. Szeptember elsejétől fejenként havi huszonhétezer forintért igénybe vehetjük a lakást. És kész. Se több, se kevesebb, Ebben bizony a rezsi is benne van!

A piszkos pénzügyeken túl akadnak más tényezők is, melyeket érdemes figyelembe venni, ha önálló életre adjuk a fejünket:

Ha anyagi kereteid szűkösek, bizony számolnod kell azzal, hogy lakhelyedet meg kell osztanod másokkal. Ez lehet egy nagyon jó kaland, vagy csalán a gatyában.  Ha az érdekeitek és az érdeklődésetek hasonló, akár életre szóló kapcsolatok is szövődhetnek. Ha ez nem így van, akkor jön a csalán:

miután fél éjjel tanultál a reggeli zéhára, a kedves lakótárs hajnalban (természetesen offline-üzemmódban) az összes alumíniumedényt leborítva megérkezik, mint egy mozdony.

Ez megzavarhatja krémes – vagy éppen rémes – álmaidat, majd néhány perc likvid káromkodás után próbálsz visszaaludni, hiszen reggel zéhá. Igaz, ezzel akkor is találkozhatsz, ha nem albérletben, hanem kollégiumban laksz. Ha már a lakótársakkal rendeztük a sorokat, egy picit gondoljunk a tömbház többi lakójára is. Bizony a százhét egy elég gyakran tárcsázott szám, ha a buli előtti bemelegítésnek a te lakásod a szentélye. Ez rengeteg zajjal és takarítanivalóval jár, kulturált keretek között tartva azonban megtalálhatjuk az arany középutat. Ha ez megvan, az élet jóval kényelmesebb. Nincs takarodó, nincs nevelőtanár, az önállóság sokkal érezhetőbb és nagy valószínűséggel a pizzafutár is hamarabb megérkezik.

A város meghirdetett albérleteit megtalálod az interneten, jó kapcsolatrendszerrel pedig irányítottan, személyesen is célravezető. Ha megvan szíved szállodája, nincs más hátra, mint „fogd a flexet és költözz el!”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: