DIY

2015. 07. 25., szombat, 14:32

DIY

A DIY egy angol kifejezés, a Do It Yourself rövidítése. Száraz fordításban - Csináld Magad! Az aktuális divat főbb darabjait be tudjuk ugyan szerezni Kaposváron a nagyobb üzletekben, de ki az aki nem futott össze már ugyanazzal a szoknyával vagy nadrággal egy másik emberen az utcán. A személyes javaslatom, hogy varrj vagy varrasd meg!

Ha van kreativitásod, kézügyességed, önállóságod és elszántságod, gyönyörű egyedi ruhákat lehet készíteni.

Hol kezdd?

Szörfözz az interneten, nézd az Instagrammot vagy a híresebb divat márkák oldalait! Válassz ki egy ruhát ami tetszik, nézd meg az alakját, formáját, keress szabásmintát hozzá. A Burda magazint bármelyik újságárusnál beszerezheted, hónapról-hónapra tele van ötletekkel és szabásmintákkal, amik nagy segítséget nyújtanak egy-egy darab megvarrásánál, tartalmazzák az anyagszükségletet és a hozzávalókat, a mintaívben leírást is találsz a méretekről. Az első talán nem lesz tökéletes, de mint minden másba, ebbe is egyre jobban bele jön az ember, ha gyakorol.

Kinek érdemes elkezdeni?

Hányan ütköztünk már a problémába, hogy a tizedik vagy a huszadik ruhadarabot visszük magunkkal a próbafülkébe, az egyik túl hosszú, a másik túl szűk. A legtöbben azért állnak neki varrni, hogy a megvásárolt ruhát beszűkítsék, bevegyenek belőle itt-ott, vagy átalakítsák. Az alkati sajátosságok miatt az emberek egyáltalán nem találnak maguknak tökéletesen rájuk illő ruhát. A pénztárcakímélés is lehet egy szempont, hiszen egy- egy saját készítésű darabot olcsóbb költségvetésből is kihozhatunk.

Hol vásárolj?

A szükséges anyagot könnyen beszerezhetitek, Kaposváron több méteráru boltban is. A személyes kedvencem a Bella Méteráru Bolt (7400 Kaposvár Kisfaludy utca 11. és Irányi Dániel u. 12. ).

Méteráru üzletek Kaposváron:

 

 

Az eladók segítőkészek bármelyik üzletbe is térsz be. A segítségedre lehetnek az anyag kiválasztásában, információt nyújtanak a szükséges kiegészítőkről mint a gombok, gumik, cérnák. Az árukészletük nagyon nagy, így nem kell attól tartanod, hogy nem találod meg a tökéletes színt vagy matériát. Métere az anyagoknak 1-2 ezer forint között mozog, de vannak drágább darabok is.

 

A méteráru boltokban dolgozók általában tanult varrónők és az üzletek szolgáltatásai közé tartozik, hogy meg tudják neked varrni a ruhadarabot amit kiválasztottál, persze ez plusz költséggel jár.

Egy varrógép beszerzése nem olcsó, de állíthatom, hogy nem dobunk vele ki pénzt az ablakon. Ha pénzt akarunk rajta spórolni, az interneten talált használt darabokat jóval az eredeti ár alatt megvásárolhatjuk. Érdemes megkérdezni a szülőktől, nagyszülőktől, hogy nincs-e egy régi darab a padláson, hiszen az alapokat elsajátítani rajta tökéletes lehet.

Varrni megtanulni nem nehéz és sok online kurzust találunk az interneten amik a segítségünkre lehetnek, tele ötletekkel és javaslatokkal.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: