A túlélés törvényei – hőség

2015. 07. 24., péntek, 16:19

A túlélés törvényei – hőség

Neked is biztos ismerős a helyzet, amikor megérkezel a végállomásra, lebontva magadról a kettőhatvanas Ikarust miközben meglátsz egy hőmérő egységet, amin akkora számot látsz, hogy hirtelen el sem tudod osztani kettővel.

Dekoratív, pezsgő fiatalok mindenhol, strandra igyekezve, a rádióban épp bemondják az aktuális kánikula színét és az irányadó napi beviteli értékű víz mennyiségét, de ahelyett, hogy csorgatod a nyálad, vagy megfogadod a rádió prédikációszagú cseppet sem prédikációját, csak arra tudsz gondolni, hogy valamit tenned kell, különben rövidtávon mediumra párolódsz a saját verítékedben. Gyűjtöttem néhány dolgot, amivel nem árt tisztában lenni a mindenki által jól ismert napszúrás és hőgután túl, így a túlélés és elviselés sokkal könnyebb lehet.

Hőkollapszus: Egyszerűbben ez a meleg miatti ájulás. Amikor már teljesen púpon vagy a melegtől, rövid eszméletvesztés léphet fel, ami néhány pillanattól néhány perc erejéig tart, negyed óránál sosem több. Ennek oka a hőség miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés és az erős verejtékezés együttese. A test hűtése érdekében a vérünk inkább a perifériák felé rendeződik, ezáltal az agyban csökken a mennyisége. És ez bizony átmeneti filmszakadást okozhat.

Vízmérgezés: Meglehetősen szélsőséges esetben lép fel, amikor nagyfokú verejtékezés hatására só- és vízhiányos állapotba ér a szervezetünk, ezt dehidrációnak nevezzük.

Ilyenkor természetes jelenség, hogy vérszemet kapva a fürdőben megnyitod a hideg csapot, torokra vele és pillanatokon belül versenyautókat megszégyenítő fogyasztási értékeket produkálsz. Igen ám, de ezzel a sóhiányt egyáltalán nem pótolod, és ez úgynevezett vízmérgezést okozhat, aminek vezető tünetei közé tartozik a látászavar és az izomgöcsök.

Hőpangás: Nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30 fok) környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő, ha előzőleg kevés folyadékot vittünk a szervezetünkbe. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyenkor mi újság az ágytornával?  Csak óvatosan!

Egy-egy hevesebb együttlét még normál hőmérsékleti viszonyok között is megterhelő lehet, bizonyára ismerősek a tünetek, mint erős szívdobogás, verejtékezés, szédülés és persze mindenkinek a legjobb barátja, a másnapi izomláz.

A hirtelen vérnyomásváltozás, a verejtékezés hatására a fentebb említett dehidráció együttesei komoly rizikófaktort jelent, még a szívroham veszélye is fennáll! A legjobb, amit tehetünk, hogy megfelelő mennyiségű vizet és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe, felhevült testünket lehűtjük és a vérnyomás normalizálódásáig még véletlenül se rohanjunk ki a melegbe.

Emlékszünk még az Ikarusos rádiós prédikációra? „Igyunk sokat”! Igyunk persze, de nagyon nem mindegy, hogy mit. Nem meglepő dolog, hogy a hőség nyáron aktuális. A nyár pedig az év pihenős-lazítós, bulizós negyede. Ha nem is feltétlen bulizni vágysz, azért ebben a melegben mi sem esik jobban egy gyöngyöző hideg sörnél vagy a jó öreg rozé hosszúlépésnél, távolugrásnál. Az alkohol és a hőség kombója nagymértékben fokozza a vesék működését, emellett kitágítja az ereket, nem beszélve az alkohol vízhajtó hatásáról. A mértéktelenség hatása drasztikus lehet: összeomolhat a vérkeringés, még eszméletvesztés is bekövetkezhet. Természetesen ilyen esetben a macskajaj is hatványozódik, és a beteg nem lesz túl boldog, mire helyrerakja a kiszáradt alkatrészeit. Mindennek az alapja a tudatosság és a mértékletesség. Fogyasszunk és cselekedjünk ésszel!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: