2015. 07. 15., Szerda, 13:48

Felvetted az ösztöndíjat, de nem diplomáztál le? Akkor fizetheted vissza!

Ha kaptál erről levelet, ha csak fogsz kapni, akkor baj van. Milliós tétel is lehet és rövid a határidő. De van kiskapu – természetesen.

Sok száz egykori egyetemi és főiskolai hallgató kapott levelet, hogy fizesse vissza az állami ösztöndíjat, mert nem tudta megszerezni a diplomát határidőre. Például nincs nyelvvizsgája, vagy nem írta meg a szakdolgozatát. Akár milliós összeg is lehet, amit rövid időn belül vissza kellene fizetni.

Az Oktatási Hivatal honlapja szerint a 2013. júniusi változás azokra is vonatkozik, akik 2012 őszén kezdték meg tanulmányaikat. Márpedig ők most fejezik (fejezték volna be) be a bolognai rendszerben az első hároméves (BA) képzést. Ezért most postázzák a leveleket. Akik korábban kezdték meg tanulmányaikat, azoknak nem kellett ilyen ösztöndíjszerződést aláírniuk, így nekik nem kell aggódniuk, hogy ilyen levelet kapnak.

Vannak azonban kiskapuk, tehát nem feltétlenül kell visszafizetni a pénzt. Az Oktatási Hivatal szerint, ha a nyelvvizsga miatt nem tudott lediplomázni valaki, akkor felfüggesztési kérelemmel élhet, amelyhez mellékelni kell egy felnőttképzési szerződés másolatát, ami igazolja, hogy a hallgató éppen a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésén dolgozik – így két félév haladékot kaphat a fizetés alól. Aki tartósan beteg volt, vagy baleset, netán szülés miatt nem tudott diplomát szerezni az is megúszhatja a fizetést, de mentesítést kaphatnak a volt hallgatók akkor is, ha vállalják, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak.

via okpecs

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: